Alpokalja-Fertő-táj Kosár

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres

Fűszerek

Rozmaring

Vegyszermentesen termelt, vagy gyűjtött alapanyagból, tartósítószer és ízfokozó nélkül kézzel készített kézműves termék.  Rozmaring:kb 100 féle anyagot tudtak azonosítani, aminél jóval többet tartalmaz. Többek között tartalmaz: C és B vitaminokat, B12-őt, bórt, cinket, foszfort, glicint,kálium, kálcium, lizin, magnézium, mangán, nátrium, réz,szalicilát, vas…. Rozmaring neve : ros maris   – tenger harmata A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, melynek gyógyító hatásairól már a középkorban is több feljegyzés született. A néphagyomány pedig a szerelem növényének tartja, mely a vitalitást is növeli, ezért hívták menyasszonyfűnek. A rozmaring stimulálja a vérkeringést, ennek köszönhetően az oxigén és a tápanyagok jobban eljutnak a sejtekhez, ez pedig javítja azok működését is. A növénynek fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatásai is vannak, ezért különösen jót tehet fejfájás esetén, még a migrén tüneteit is képes csökkenteni. A rozmaringnak gyulladáscsökkentős hatásai is vannak, ezért hatékony lehet olyan betegségek tüneteinek enyhítésében, mint az ízületi gyulladás, a hátfájás, a köszvény, és a menstruációs fájdalmakat is csökkenti. A rozmaringban található antioxidáns vegyületek az immunrendszerünket is erősítik, és védenek a különböző betegségek ellen, illetve segítik a szervezetünket abban, hogy hatékonyabban győzze le a fertőzéseket. A rozmaringnak emésztésjavító hatásai is ismertek, megelőzi a gázképződést és a puffadást, valamint a székrekedést is. A rozmaringot különösen azoknak érdemes fogyasztani, akik étvágytalanságban szenvednek, vagy nehezebben emésztik meg a zsíros ételeket. Általánosságban véve a rozmaring egy élénkítő, frissítő, roboráló gyógynövény. Klimaxos tünetek enyhítésére is használható. Használják a fürdővízek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.

600 Ft / csomag
600 Ft/csomag

Tárkony

Vegyszermentesen termelt, vagy gyűjtött alapanyagból, tartósítószer és ízfokozó nélkül kézzel készített kézműves termék.  A tárkony Kelet- és Dél-Európa hűvös, hegyes vidékeitől a tatár és mongol pusztákon vadon is nő; tehát, teszik hozzá első magyar leírói, őseink innét hozhatták magukkal. Kissé borsos, sós íze miatt a magyar és főként az erdélyi konyhában változatosan használható: sültek, levesek, bab és krumpliételek, ecetek, saláták, mártások ízesítésére. A tárkonnyal fűszerezett ételek jobban , könnyebben emészthetők . Egyik fő összetevője az esztragol. Ez a tanninokkal, a keserű anyagokkal, a terpénekkel, a flavonoidokkal és a kumarinnal együtt, hozzájárul a gyomor és a máj gyógyulásához. Ásványi anya tartalma:Cink foszfor, jód,kálcium, kálium, magnézium, mangán,nátrium, réz,vas, A vitamin, C-vitamin, B vitaminok A tárkonyt széles körben használják főzéshez, de a gyógyászatban is alkalmazzák. Az ókori görögök tárkony rágásával kezelték a fogfájást, mert képes elzsibbasztani a szájat. A tárkony fűszerrel tea is készíthető:  egy csésze forrásban lévő vizet, és öntsük rá egy evőkanálnyi tárkonyra, majd hagyjuk így állni 10 percig,

600 Ft / csomag
600 Ft/csomag

Zöldségkeverék

Vegyszermentesen termelt alapanyagokból készült , tartósítószert , ízfokozót nem tartalmazó kézműves termék.  Összetevői: Sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, hagyma, fűszerek: rozmaring, bazsalikom, petrezselyem,   parajdi só 2% Felhasználása: levesek, mártások, sült és főtt húsok, köretek, zöldségételek ízesítésére. Utánsózást igényel.  Tipp: gyorsleves: 1 liter meleg  vízhez 2 evőkanál zöldségkeveréket teszünk. 10 percig gyöngyözve förraljuk, majd levésbetéttel - tészta, májgombóc, grízgombó...- gazdagítjuk, ízlés szerint  sózzuk. 

1000 Ft / csomag
1000 Ft/csomag

Zsálya fűszer

Vegyszermentesen termelt , kézzel készített, tartósítószert nem tartalmazó kézműves termék. Zsálya:jótékony hatású a magas vérnyomás, érfalak lerakódásai által keletkezett érrendszeri betegségek kezelésében. A koleszterinszintet is csökkenti. Az Alzheimer-kórban szenvedők panaszait is enyhítheti, hiszen amellett, hogy a memóriát javítja stresszoldó és idegcsillapító.  Változókorban a hőhullámokat, a hozzájuk társuló túlzott verejtékezést segít kiküszöbölni. Gyomorhurut, bélhurut esetén görcsoldó hatása válik áldássá. Bőrbetegségek, hólyaghurut, nehezen gyógyuló sebek esetében vértisztító tulajdonságai révén segíthet. Vértisztító hatása okán tulajdonképpen test szerte minden szerv vérellátását, ezáltal zavartalan működését biztosítja.  Étvágyjavító, a jobb emésztést segíti. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő összetevői miatt a hámrétegen alkalmazva felgyorsítja a hegesedést, összehúzza a sebet, elősegíti a sebgyógyulást, jól használhatók a bőrön keletkezett, nem túl mély sebek, leütések, de rovarcsípések kezelésére is. Öblögetőszerként is előnyös gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibiotikus hatása: a fogíny-, a mandula- és az egyéb szájüregi gyulladások gyógyulását felgyorsítja. A fogkövet feloldja, újbóli fogkövesedést akadályozza. Foglazulásnál támaszkodhatunk rá, szájpenész esetén pedig gyorsan hat, ha gézlapra téve naponta többször kitörölgetjük vele a szájüreget. "Kinek zsálya nől a kertjében, az nem halhat meg" tartotta a mondás régen. A fenti felsorolásból is látszik, mi mindenre jó a zsálya, így  nem volt alaptalan ez a mondás.  A fűszer teaként is használható.

600 Ft / csomag
600 Ft/csomag