Alpokalja-Fertő-táj Kosár

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres

Fűszerek

Babérlevél

Vegyszermentesen termelt, vagy gyűjtött alapanyagból, tartósítószer és ízfokozó nélkül kézzel készített kézműves termék.  Érzed  a krumplifőzelék vagy a babgulyás ízét, illatát?  Nincs magyar konyha babérlevél nélkül. Jól illik húspácokban, savanyúságokba, elngedhetetlen káposztás ételekbe. Meleg helyen jól tárolható, aromáját hosszú ideig megőrzi.  Régen a győzelem jelképe volt,  a győztes babérkoszorúval díszítette fejét, mutatta dicsőségét. Erős gyulladáscsökkentő fitonutriensek tartalmaz, gomba, vírus és baktériumölő hatással rendelkezik.Borogatásként használva enyhítheted ízületi fájdalmadat. Külsőleg  bőrbetegségeknél lemosásra is használhatod. Belsőleg emésztést serkenti,  ezért is főzzük káposztával, babbal, zsírosabb húsokkal. Koleszterin csökkentő, koffeinsavakat is tartalmaz, így a szívet is védi, Nyákoldó hatása is ismert, köhögés csillapítására teaként  is használhatod. Csökkenti a stresszt, idegnyugtató és alvást elősegítő hatású. Használd minél több ételbe, sültekhez. Ha teát főzünk belőle, akkor 4-5 levél elég lesz 2,5 dl-hez. Főzni kell 8-10 percig, majd lefedve állni hagyni még 5 percig. A  forrázás nem oldja ki a fontosabb hatóanyagokat, ezért főzzük. Izületi fájdalmakra készíthetsz olajat is: bio növényi olajba tegyél babérlevelet, zárd le, majd két hétig minden nap rázogatva hűvös, árnyékos helyen tároljuk. Külsőleg használható. 

600 Ft / csomag
600 Ft/csomag

Babérlevél egész 10 gramm

Vegyszermentesen termesztett, szárított babérlevél, egész.

550 Ft500 Ft / zacskó
500 Ft/zacskó

Bazsalikom

Vegyszermentesen termelt, vagy gyűjtött alapanyagból, tartósítószer és ízfokozó nélkül kézzel készített kézműves termék.  Bazsalikom: felhasználható húsok, tészták, mártások, levesek, zöldségételek, olaszos ízvilágú fogások ízesítésére. Sok ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést. A levele gazdag vasforrás, 100 g bazsalikom 3,17 mg-ot tartalmaz (ez kb. 26%-a a javasolt napi mennyiségnek).A vasra, mint a vörösvértestek hemoglobinjának alkotóelemére, fontos szerep hárul a vér oxigénszállításában. A-C- Kvitamin és  valamint karotén tartalma is jelentős. Ezért kiváló ellenszere az olyan gyulladásoknak, mint a reumás gyulladás, a csontritkulás, valamint a különféle bélgyulladások. Ugyanakkor, felfedezték, hogy a fertőzés gátló illóolajai kórokozók elterjedésének vethetnek gátat.   

600 Ft / csomag
600 Ft/csomag

Borsikafű

Vegyszermentesen termelt, vagy gyűjtött alapanyagból, tartósítószer és ízfokozó nélkül kézzel készített kézműves termék.  Borsikafű, másik néven csombor:  Ásványi anyagtartalma:  vasat tartalmaz, valamint B vitaminokat, rezet, mangánt, kálciumot, káliumot, béta karotint.  A borsot tudjuk vele bármilyen ételben helyettesíteni . A borsot nem tudjuk teljesen megemészteni, sokaknál refluxos vagy epeproblémákat okozhat.  A főzés végén tesszük az ételbe, hogy megmaradjon intenzív íze, ne keseredjen meg. Használhatjuk nehezebb ételekhez: húsok, hüvelyesek, káposztafélék főzésénél.   A zsíros ételek emésztését is könnyíti, Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, vírus és baktériumellenes hatása miatt a borsikafű eredményesen alkalmazható köhögés, gyomor- és bélhurut esetén. Alultápláltság, egyoldalú étkezés, kóros soványság, tavaszi fáradtság idején a borsikafű vitamin és ásványi anyag tartalma, mikroelemei feltöltik a szervezet raktárait, erősítik az immunrendszert, javítják az étvágyat, fokozzák az energiát, életerőt. Vászonzacskóba téve kiváló rovar- és molyirtó.    

600 Ft / csomag
600 Ft/csomag

Fűszersó fertei zeller 40 gr

100 % liofilizált (fagyasztva szárított) fűszernövényeből (fertei zeller), parajdi sóból készült fűszersó adalékmentes, vegán, vega, paleo A "fertei" zeller, ahogy tájszólásban mi hívjuk, messze földön híres. 200 éve termesztik ezen a vidéken, kiváltképpen Hegykőn. Az álatlam készített zeller szár is részben saját termesztésű, hegykői zellerpalántáról nevelt levelek, részben pedig Hegykőről kapott zellerlevelek. Legtöbbször frissen, salátákhoz használjuk, nálunk, Magyarországon szinte elengedhetetlen hozzávalója az igazi, aranysárga húslevesnek. Bátran haszáljuk, ezt a nagyon jótékonyhatású zöldséget. Nagyon jó B-vitamin forrás, segíti a fokozott koncentrációt és a stressz oldását. Nyári hőség idején segíti a testünk sóháztartásának egyensúlyban tartását a reggel és délután elfogyasztott fél-fél pohár zellerlé, vízzel hígítva.    

2200 Ft / db
55 Ft/g

Fűszersó medvehagyma 40 gr

100 % fagyasztva szárított medvehagymából és parajdi sóból készült fűszersó, amely adalékmentes, vegán, vega, paleo Biztosan hallottál már a fagyasztva szárított gyümölcsökről, zöldségekről, fűszerkről.  De vajon, mi is ez a fagyasztva szárítás, azaz a liofilizálás?  Ez egy olyan tartósítási eljárás, amelynek során az anyagokat dehidratálják (megfosztják a víztől) fagyasztással, én -43 Celsius-fokig hűtöm a gépben.  A következő lépés a szublimációs szárítás, amely az élelmiszerben lévő víz több mint 90%-át eltávolítja! Végül az élelmiszer utószárításon megy keresztül, amely eltávolítja a maradék vízmolekulákat. A fagyasztva szárított késztermék víztartalma nagyon alacsony - 1 és 1,5% között van. A termék nem veszít színéből, ízéből és tápértékéből! Ráadásul ez az eljárás kiküszöböli a legtöbb mikrobiológiai szennyeződést (a víz hiánya lehetetlenné teszi a baktériumok túlélését), és lehetővé teszi a hosszú távú tárolást. Mindezt az élelmiszer súlyának és méreteinek csökkentésére használják. A fagyasztva szárított termék akár tízszer könnyebb is lehet eredeti súlyánál. Miért jó a liofilizálás? -  Liofilizált termékek tulajdonságai A fagyasztva szárításnál semmilyen kémiai adalékra nincs szükség, így kizárólag a víz kerül kivonásra az alapanyagból, de a vízben oldott anyagok a termékben maradnak. A termék szövet és sejtkárosodás nélkül fog kiszáradni. Ez az a tulajdonság, ami miatt a legmagasabb minőséget képviseli a szárított termékek közül. Az alacsony hőmérsékleten való szárítás miatt megmarad a termék fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalma, de nem veszít se ízéből, se színéből és illatából sem a liofilizált termék. Ha rövid időn belül újra vizet kap, visszanyeri régi formáját. Hogyan készítem? Vásároltam egy liofizáló gépet s ezzel tartósítom a gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövényeket. Korábbi tanulmányaim során ismerkedtem meg ezzel a tartósítási módszerrel - kertészmérnökként végeztem a Kertészeti Főiskolán Kecskeméten. Nagyon szerettem volna a tartósítás ezen módját kipróbálni és alkalmazni. Rajongok ezekért a termékekért! Nem csak enni, de készítésük is örömet jelent.  A LIOFILIZÁLÁS TÖRTÉNETE Eredetileg ezt az ételkészítési módszert csak az űrhajósok számára tartották fenn. Az 1950-es években az amerikai kormány megbízást adott könnyű és tápanyagokban gazdag élelmiszerek előállítására az űrhajósok és katonák számára. Ma már mindenki élvezheti a fagyasztva szárított élelmiszerek előnyeit. Ez különösen akkor hasznos, ha nagy mennyiségű élelmiszert kell cipelnünk, de szeretnénk elkerülni a túlzott súlyt. A hegymászók és a túrázok rajonganak az ilyen termékekért! Szinte bármilyen termék alávethető ennek a folyamatnak - a szilárdtól a folyékony élelmiszerekig. A fagyasztva szárított gyümölcsök, zöldségek, gombák, húsok és akár egész ételek a legnépszerűbbek.

2200 Ft / db
55 Ft/g

Izsóp fűszer

Vegyszermentesen termesztett  kézzel készített , tartósítószert nem tartalmazó kézműves termék. Izsóp: ma már kevesen ismerik és használják, pedig nagyon értékes gyógynövényünk. Teaként és fűszerként is használható. Erős gyógynövény, tiszteltettel és mértékkel használjuk. Növényi antibiotikum, fertőtlenítőszer. Kissé kámforos, fűszeres illatú, enyhén kesernyés ízű fűszernövény. Ezért használható emésztési problémák esetén: hasfájást enyhítő, serkenti az emésztősavak termelődését, megszünteti a puffadást és az ezzel járó szeleket. Antimikrobális tulajdonságának köszönhetően az izsóp a gombák, vírusok és baktériumok ellen is hatásos.  Csökkenti a reumás fájdalmakat és az izomgörcsöket, a fürdővízbe szórt izsóp nyugtató és izzasztó hatású. Vírus-, baktérium- és gombaellenes szer, elpusztítja a genitális- és ajakherpeszt kiváltó herpes simplex vírust. Fokozza a zsírok lebontását, ezért a fogyókúra alatt is rendszeresen ihatjuk. Tudtad? Neve a héber „ezob” szóból származik, aminek jelentése szent növény. Lélektisztító erejét megemlíti a Biblia pl. "Tisztíts meg engem izsóppal és tiszta leszek!" (Zsolt51:9), 

600 Ft / csomag
600 Ft/csomag

Kakukkfű

Vegyszermentesen termelt, vagy gyűjtött alapanyagból, tartósítószer és ízfokozó nélkül kézzel készített kézműves termék.  Kakukkfű: Húsételekhez, zsírosabb, nehezebb fogásokkor használjuk bátran. Kiváló még szárnyasokhoz, halakhoz, mártásokba, levesekbe. Ha köhögés, torokfájás, már mindenki mondja is: kakukkfű. Az egyik legismertebb és legkedveltebb gyógy és fűszernövények. Nyákoldó hatását nem csak a köhögéskor, hanem emésztéskor is kifejti. Erősíti a gyomrot, könnyíti az emésztést. Teája nagyon kellemes, élénkítő hatású. Az egyik legerősebb immunerősítő gyógynövényünk, érdemes a  napi használatba illeszteni valamilyen formában. Nagyszerű száj és tüdő fertőtlenítő. használhatjuk szájvízben, illóolaját párologtatóban. Mézzel keverve szirupot is készíthetünk belőle köhögésre, megfázásra. Gombaölő, antivirális és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik-A kakukkfüvet a fizikai és pszichológiai gyengeség orvoslására is használják. Hasznos a betegség, depresszió vagy krónikus fáradtság utáni erőnléti állapot javítására, valamint álmatlanság esetén is használható. Serkenti a vérkeringést, elősegíti a koncentrációt. Fűszerként napi használattal nagyon jól tudjuk erősíteni a szervezetünket. 

600 Ft / csomag
600 Ft/csomag

liofilizált gombapor

100 % fagyasztva szárított gomba porítva - teheted rántottába vagy bármilyen neked tetsző ételbe. Elegendő belőle egy késhegynyi is, annyira erőteljes ízhatású. Biztosan hallottál már a fagyasztva szárított gyümölcsökről, zöldségekről, fűszerkről.  De vajon, mi is ez a fagyasztva szárítás, azaz a liofilizálás?  Ez egy olyan tartósítási eljárás, amelynek során az anyagokat dehidratálják (megfosztják a víztől) fagyasztással, én -43 Celsius-fokig hűtöm a gépben.  A következő lépés a szublimációs szárítás, amely az élelmiszerben lévő víz több mint 90%-át eltávolítja! Végül az élelmiszer utószárításon megy keresztül, amely eltávolítja a maradék vízmolekulákat. A fagyasztva szárított késztermék víztartalma nagyon alacsony - 1 és 1,5% között van. A termék nem veszít színéből, ízéből és tápértékéből! Ráadásul ez az eljárás kiküszöböli a legtöbb mikrobiológiai szennyeződést (a víz hiánya lehetetlenné teszi a baktériumok túlélését), és lehetővé teszi a hosszú távú tárolást. Mindezt az élelmiszer súlyának és méreteinek csökkentésére használják. A fagyasztva szárított termék akár tízszer könnyebb is lehet eredeti súlyánál. Miért jó a liofilizálás? -  Liofilizált termékek tulajdonságai A fagyasztva szárításnál semmilyen kémiai adalékra nincs szükség, így kizárólag a víz kerül kivonásra az alapanyagból, de a vízben oldott anyagok a termékben maradnak. A termék szövet és sejtkárosodás nélkül fog kiszáradni. Ez az a tulajdonság, ami miatt a legmagasabb minőséget képviseli a szárított termékek közül. Az alacsony hőmérsékleten való szárítás miatt megmarad a termék fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalma, de nem veszít se ízéből, se színéből és illatából sem a liofilizált termék. Ha rövid időn belül újra vizet kap, visszanyeri régi formáját. Hogyan készítem? Vásároltam egy liofizáló gépet s ezzel tartósítom a gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövényeket. Korábbi tanulmányaim során ismerkedtem meg ezzel a tartósítási módszerrel - kertészmérnökként végeztem a Kertészeti Főiskolán Kecskeméten. Nagyon szerettem volna a tartósítás ezen módját kipróbálni és alkalmazni. Rajongok ezekért a termékekért! Nem csak enni, de készítésük is örömet jelent.  A LIOFILIZÁLÁS TÖRTÉNETE Eredetileg ezt az ételkészítési módszert csak az űrhajósok számára tartották fenn. Az 1950-es években az amerikai kormány megbízást adott könnyű és tápanyagokban gazdag élelmiszerek előállítására az űrhajósok és katonák számára. Ma már mindenki élvezheti a fagyasztva szárított élelmiszerek előnyeit. Ez különösen akkor hasznos, ha nagy mennyiségű élelmiszert kell cipelnünk, de szeretnénk elkerülni a túlzott súlyt. A hegymászók és a túrázok rajonganak az ilyen termékekért! Szinte bármilyen termék alávethető ennek a folyamatnak - a szilárdtól a folyékony élelmiszerekig. A fagyasztva szárított gyümölcsök, zöldségek, gombák, húsok és akár egész ételek a legnépszerűbbek.

2200 Ft / db
440 Ft/g

Medvehagyma

Vegyszermentesen termelt, vagy gyűjtött alapanyagból, tartósítószer és ízfokozó nélkül kézzel készített kézműves termék.  Medvehagyma: használható a fokhagyma alternatívájakent mindenben, amiben a fokhagymát használjuk. A hagymafélék családjába tartozik, íze, illata a fokhagymáéhoz hasonló.  Felhasználása is a fokhagymáéval megegyezik, azonban a gyomrot nem terheli meg annyira. Összetétele alapján mindennapi használatra javasolt enyhe antibiotikum.  Tavasszal, korán jelennek meg zöld levelei, ezért a medvehagyma ideális a tavaszi tisztítókúrákban. Immunerősítő. Tél után a szervezet immunrendszere érzékenyebben reagál a tavasszal bekövetkező hőmérséklet ingadozásokra. A medvehagyma az immunrendszer erősítésével segít a szervezetnek megbirkózni ezekkel a változásokkal. Vérnyomáscsökkentő. A hagyományos fokhagymához hasonlóan a medvehagyma is csökkenti a vérnyomást és hozzájárul a szív- és érrendszeri-betegségek megelőzéséhez. Csökkenti a migrénrohamok és fejfájások gyakoriságát. Kedvezően hat gyomorbántalmak, székletrekedés, puffadás és ritka széklet esetén is. Féregtelenítő hatását intenzív ízének köszönheti. Felső légúti megbetegedések, például asztma vagy légcsőgyulladás esetén is alkalmazható.

600 Ft / csomag
600 Ft/csomag

Oregano

Vegyszermentesen termelt, vagy gyűjtött alapanyagból, tartósítószer és ízfokozó nélkül kézzel készített kézműves termék.  Használják húsok, mártások, tészták, halak  fűszerezésére, bor, turmixok  levesek ízesítésére, és gyógyteaként is. A  mitológia szerint az oregánót Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel szerette volna a boldogságot az emberek életébe csempészni.Sok népszokás kapcsolódik hozzá a mediterrán térségben? pl az ifjú pár fejére görögországban oregano koszorút tesznek, hogy házasságuk boldogságban, szépségben, tisztaságban teljék.  Hazánkban is  elterjedt növény, a meszesebb talajokat kedveli. Nevezik még szurokfűnek vagy vad majorannának is. Az oreganot mégis a mediterrán konyha ízesítői között tartjuk számon, a bazsalikommal és a rozmaringgal együtt.   Erős fertőtlenítő hatása miatt a természet antibiotikumának is nevezik. Köhögés, torokfájás, megfázásos tünetek,szájüregi fertőzések esetén azonnal használhatjuk. Idegnyugtatásra, migrénes fejfájás esetén is használhatjuk. A friss oregánó nagyon jó rostforrás, tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Vas- és mangántartalma mellett, található benne kalcium, C- és A-vitamin, valamint omega3 zsírsavak. Az oregánó nagyon jó és hatékony fertőtlenítő, gombaölő, vírusölő, görcsoldó hatással bír, és jótékonyan hat az emésztésre is. Reumás betegség esetén  is használhatjuk táját Az oregánó olajjal kezelhető a korpás fejbőr, a problémás bőr. A szárított fűszernek 3x erősebb illata és íze van. mint a frissnek.  Az agyalapi mirigyre hat, ezért pajzsmirigy vagy hormonproblémáknál kiegészítő kezelésként is használható.  Mindennapi használatra javasoljuk a fűszert, így  jótékony hatásai rövid időn belül érezhetőek lesznek.  

600 Ft / csomag
600 Ft/csomag

Petrezselyem

Vegyszermentesen termelt, vagy gyűjtött alapanyagból, tartósítószer és ízfokozó nélkül kézzel készített kézműves termék.  Felhasználható: levesek, mártások, tésztreételek, köretek, zöldségételek, saláták. Legjobb az éelkészítés legvégén az ételhez adni. Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen a téli hónapokban előnyös. Amennyiben nem főzzük, hanem az étel tetejére nyersen, díszítésnek használjuk, akkor a vitamintartalma nagyrészét meg is őrizzük. Petrezselymünk a hidegségi dombtetőn termett, leszedés után 4 órán belül már a szárítógépben van, ahol kíméletesen. 40-50 fok között szárítjuk.  Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású. A petrezselyem fűszerből gyógytea is készíthető, ami a kiválasztórendszerre gyakorol jó hatást, segít a vese- és hólyagpanaszok megszüntetésében.  Segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében. Minden háztartásban megtalálható, így ha felfáztunk, rögtön tudunk egy jó petrezselyemteát főzni. Nyáron segít  a felvizesedett lábak megkönnyebbülésében. Sokak szerint étvágygerjesztő hatású.  A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik. Visszaállítja a szájban a PH értéket. 

600 Ft / csomag
600 Ft/csomag