Alpokalja-Fertő-táj Kosár

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres

Ételízesítők

Fűszersó fertei zeller 40 gr

100 % liofilizált (fagyasztva szárított) fűszernövényeből (fertei zeller), parajdi sóból készült fűszersó adalékmentes, vegán, vega, paleo A "fertei" zeller, ahogy tájszólásban mi hívjuk, messze földön híres. 200 éve termesztik ezen a vidéken, kiváltképpen Hegykőn. Az álatlam készített zeller szár is részben saját termesztésű, hegykői zellerpalántáról nevelt levelek, részben pedig Hegykőről kapott zellerlevelek. Legtöbbször frissen, salátákhoz használjuk, nálunk, Magyarországon szinte elengedhetetlen hozzávalója az igazi, aranysárga húslevesnek. Bátran haszáljuk, ezt a nagyon jótékonyhatású zöldséget. Nagyon jó B-vitamin forrás, segíti a fokozott koncentrációt és a stressz oldását. Nyári hőség idején segíti a testünk sóháztartásának egyensúlyban tartását a reggel és délután elfogyasztott fél-fél pohár zellerlé, vízzel hígítva.    

2200 Ft / db
55 Ft/g

liofilizált gombapor

100 % fagyasztva szárított gomba porítva - teheted rántottába vagy bármilyen neked tetsző ételbe. Elegendő belőle egy késhegynyi is, annyira erőteljes ízhatású. Biztosan hallottál már a fagyasztva szárított gyümölcsökről, zöldségekről, fűszerkről.  De vajon, mi is ez a fagyasztva szárítás, azaz a liofilizálás?  Ez egy olyan tartósítási eljárás, amelynek során az anyagokat dehidratálják (megfosztják a víztől) fagyasztással, én -43 Celsius-fokig hűtöm a gépben.  A következő lépés a szublimációs szárítás, amely az élelmiszerben lévő víz több mint 90%-át eltávolítja! Végül az élelmiszer utószárításon megy keresztül, amely eltávolítja a maradék vízmolekulákat. A fagyasztva szárított késztermék víztartalma nagyon alacsony - 1 és 1,5% között van. A termék nem veszít színéből, ízéből és tápértékéből! Ráadásul ez az eljárás kiküszöböli a legtöbb mikrobiológiai szennyeződést (a víz hiánya lehetetlenné teszi a baktériumok túlélését), és lehetővé teszi a hosszú távú tárolást. Mindezt az élelmiszer súlyának és méreteinek csökkentésére használják. A fagyasztva szárított termék akár tízszer könnyebb is lehet eredeti súlyánál. Miért jó a liofilizálás? -  Liofilizált termékek tulajdonságai A fagyasztva szárításnál semmilyen kémiai adalékra nincs szükség, így kizárólag a víz kerül kivonásra az alapanyagból, de a vízben oldott anyagok a termékben maradnak. A termék szövet és sejtkárosodás nélkül fog kiszáradni. Ez az a tulajdonság, ami miatt a legmagasabb minőséget képviseli a szárított termékek közül. Az alacsony hőmérsékleten való szárítás miatt megmarad a termék fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalma, de nem veszít se ízéből, se színéből és illatából sem a liofilizált termék. Ha rövid időn belül újra vizet kap, visszanyeri régi formáját. Hogyan készítem? Vásároltam egy liofizáló gépet s ezzel tartósítom a gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövényeket. Korábbi tanulmányaim során ismerkedtem meg ezzel a tartósítási módszerrel - kertészmérnökként végeztem a Kertészeti Főiskolán Kecskeméten. Nagyon szerettem volna a tartósítás ezen módját kipróbálni és alkalmazni. Rajongok ezekért a termékekért! Nem csak enni, de készítésük is örömet jelent.  A LIOFILIZÁLÁS TÖRTÉNETE Eredetileg ezt az ételkészítési módszert csak az űrhajósok számára tartották fenn. Az 1950-es években az amerikai kormány megbízást adott könnyű és tápanyagokban gazdag élelmiszerek előállítására az űrhajósok és katonák számára. Ma már mindenki élvezheti a fagyasztva szárított élelmiszerek előnyeit. Ez különösen akkor hasznos, ha nagy mennyiségű élelmiszert kell cipelnünk, de szeretnénk elkerülni a túlzott súlyt. A hegymászók és a túrázok rajonganak az ilyen termékekért! Szinte bármilyen termék alávethető ennek a folyamatnak - a szilárdtól a folyékony élelmiszerekig. A fagyasztva szárított gyümölcsök, zöldségek, gombák, húsok és akár egész ételek a legnépszerűbbek.

2200 Ft / db
440 Ft/g

Zöldségkeverék

Vegyszermentesen termelt alapanyagokból készült , tartósítószert , ízfokozót nem tartalmazó kézműves termék.  Összetevői: Sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, hagyma, fűszerek: rozmaring, bazsalikom, petrezselyem,   parajdi só 2% Felhasználása: levesek, mártások, sült és főtt húsok, köretek, zöldségételek ízesítésére. Utánsózást igényel.  Tipp: gyorsleves: 1 liter meleg  vízhez 2 evőkanál zöldségkeveréket teszünk. 10 percig gyöngyözve förraljuk, majd levésbetéttel - tészta, májgombóc, grízgombó...- gazdagítjuk, ízlés szerint  sózzuk. 

1000 Ft / csomag
1000 Ft/csomag