A fürjtojás ínyencségnek számító tojásfajta. A fürjtojás igen apró méretű, héja fehér alapon barna pettyes, ami a leggyakoribb, de a színe és rajzolata mindig más, alakja megegyezik a normál tojáséval. Egy tojás tömege körülbelül 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Bel tartalmát tekintve egy tyúktojás energiatartalma 5-6 darab fürjtojásnak felel meg, viszont a fürjtojásnak jóval nagyobb a vitaminértéke és a legalacsonyabb a koleszterin szintje. A legegészségesebb és legbiztonságosabb tojás, az eddig nyersen elfogyasztható tojások közt. Egyes természetgyógyászok valósággal életelixírnek tekintik, afrodiziákum jellegéről, férfiasságot segítő hatásáról pedig már a laikusok többsége is hallott.
A fürjtojás héj használata A fürjtojás héja - a csirketojásoktól eltérően - meglehetősen puha, tökéletesen apróra vágott, szinte porrá válik. A fürjtojáshéj sok kálciumot tartalmaz, ráadásul tökéletesen felszívódik. Ezen kívül a héjában sok más, nem kevésbé fontos nyomelem van - foszfor, fluor, kén, réz, szilícium, cink. Mindez a terméket szó szerint egyedivé és nélkülözhetetlenné teszi. A héj rendszeres fogyasztása az egészséges fogak, az erős körmök és a fényes haj. Ezt az előnyt különösen az idősebb korosztályú nők értékelik. A megfelelő kalcium segíti a vas jobb felszívódását; kiváló védelem a vérszegénység ellen. A héj jó a csontokhoz, különösen törések után. A megfelelő kalcium javítja a csontok helyreállítását. A héj egy csodálatos adszorbens, amely felszívja a méreganyagokat, salakot, nehézfémeket és allergéneket a bélben. A fürjtojás héj tökéletesen felszívja a gyomornedvet, ez nélkülözhetetlenné teszi a terméket gyomorégéses rohamokban.
A füstölt pácolt fürjtojás egy mutatós és igazán ízletes kísérője lehet bármilyen ételnek vagy akár italnak is. Fogyaszthatjuk egy egyszerű szendvics vagy egy saláta mellé, de egy hangulatos borozás vagy egy különleges égetett szesz kóstolás kisérőjeként is megállja a helyét. Íze leginkább a füstölt sajtra hasonlít.