" ISTEN MEGTEREMTETTE, OKOS EMBER HASZNÁLJA "
" ISTEN MEGTEREMTETTE, OKOS EMBER HASZNÁLJA "
Vegyszermentesen termelt almából kézzel készült kézműves termék. Hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmaz. Az alma lekvárt aszalt gyümölcsünkből hosszasan főzve, cukor és egyéb édesítőszerek nélkül készítjük. A gyümölcstartalom így 100 %. A kóstoláskor az alma finom ízét érezzük. Felhasználható süteményekbe, levesekbe, joghurtba, müzlibe, kenyérre, öntetnek, vízzel higítva üdítőitalnak is. Egy régi közmondás szerint: “napi egy alma – az orvost távol tartja“. C, A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet . Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat A szárított almahéjból készült teát hurutok, bélgondok ellen javasolják.
Vegyszermentesen termelt alma, melyet hozzáadott cukor, tartósítószer, ízfokozó nélkül megújuló energia felhasználásával szárítottunk .A szárítás során csak a víztartalmát veszítette el, a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok és értékes vegyületek koncentrált formában károsodás nélkül megmaradtak. Egy régi közmondás szerint: “napi egy alma – az orvost távol tartja“. C, A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet . Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat A szárított almahéjból készült teát hurutok, bélgondok ellen javasolják.
Vegyszermentesen termelt gyümölcs, kézzel feldolgozva. Tartósítószert és hozzáadott cukrot nem tartalmaz. A cseresznye a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé tartozik, mellékhatásként szépíti a bőrt. Csökkenti a vér húgysav szintjét, ezért izületi betegségek esetén is ajánljuk. Fogyasztása segítheti a fogak és csontok fejlődését. Káliumtartalma vércukor szabályozó, segítti a normál izomműködést, a normál vérnyomást, s megfelelő szívritmust. Fokozza az energiaszintet, segíti a jobb alvást. jót tesz a szemnek. Gyulladásgátló tulajdonságú, és nem utolsó sorban nagyon finom.
Vegyszermentesen termelt, kézzel feldolgozott termék. Hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmaz. Homérosz a körtét az istenek ajándékának nevezte. Az aszalt körte A és C vitamint, vasat, foszfort tartalmaz nagyobb mennyiségben. Nemcsak finom gyümölcs, de jó hatással van az epebajokra, emésztésre, gyomorproblémákra, és a kiválasztó szervek munkáját is nagyban segííti.Hatóanyagai résvén képes a nehézfémek, mérgező anyagok megkötésére, semlegestésére, kivezetésére.Kétszer annyi nyers rostot tartalmaz, mint az alma. Lényegesen alacsonyabb a savtartalma is. Enyhíti a vese és hólyagproblémákat, szabályozza a vízháztartást. Magas folsavtartalma jókedvűvé is tesz.
Vegyszermentesen termelt, kézzel feldolgozott termék. Hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmaz. A meggy az egyik legkiválóbb antioxidánsunk, amely nemcsak afertőzéseket és baktériumokat tartja távol, hanem erős vértisztító hatással rendelkezik. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük az erek problémáit, szvizom összehúzó képességét erősíthetjük. Magas kalcium tartalma segíti a D vitamin beépülését, védi a csontokat és az idegeket is. A szervezetet lugosítja, szabályozza a vércukor szintjét . Relatív magas káliumtartalma segít a vízháztartás egyenúlyában, gyorsítja az emésztést. Jelentős a magnézium tartalma is,amely a szervezetben kb 300 féle folyamathoz szükséges, többek között a sejtek energiatermeléséhez Teljes értékű B vitamin forrás, majdnem a teljes B vitamin paletta megtalálható benne. Magas antioxidáns tartalma miatt nemcsak egészségünket, de szépségünket is védi.
Vegyszermentesen termelt ,kézzel feldolgozott, teljes érettségében leszedett paradicsom. Hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmaz. Mire is használhatjuk a szárított paradicsomot? Feldobhatunk vele leveseket. Nagyon finom salátákban, mondjuk egy szelet grillezett mozzarella mellé. A kelt tésztákat is jól kiegészíti, süthetjük apró darabokra vágva kenyerekbe, bucikba, tehetjük grissinibe, mehet belőle a focaccia tetejére, de pizzán is finom. A különleges piros pesto is nagyon finom belőle. Az érett paradicsom hatóanyag a likopin, amely viszont a termésben is jelen van, ez adja az érett paradicsom színét. A likopin egy karotinoid, kémiailag az A-vitamin rokona, hatása azonban eltérő. A paradicsomnak tulajdonított kedvező élettani hatások valószínűleg jórészt a likopin hatásai. A likopin laboratóriumi vizsgálatokban és állatkísérletekben hatékony antioxidánsnak bizonyult, ezért az elmúlt években vizsgálatok indultak a szív- és érrendszeri hatások feltérképezésére. Napjaink több, nagy jelentőségű népbetegsége, az elhízás, a cukorbetegség, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás voltaképpen egy közös ördögi kör láncszemei. A vizsgálatokból kitűnik, hogy a likopin ebbe a kórfolyamatba több ponton is beavatkozva fejti ki jótékony hatásait. Befolyásolja közvetlenül a vérnyomást, módosítja a vérzsírok mennyiségét és arányait, javítja az erek falának állapotát, csökkenti az oxidatív stresszt.
Vegyszermentesen termelt szilva, melyet hozzáadott cukor, tartósítószer, ízfokozó nélkül megújuló energia felhasználásával szárítottunk .A szárítás során csak a víztartalmát veszítette el, a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok és értékes vegyületek koncentrált formában károsodás nélkül megmaradtak. Az aszalt szilva a csontok egészségének is jót tesz. A gyümölcs rendszeres fogyasztása mérhetően megnövelheti a csontsűrűséget. Aszalt szilvát hatékony házi hashajtóként ismerik a legtöbben. Az aszalt szilva nemcsak a székletet lazítja, de a bélmozgásokat is serkenti, ami magas rosttartalma mellett annak is köszönhető, hogy egy szorbitol nevű anyagot is bőven tartalmaz. Az emésztésre gyakorolt jótékony hatásai miatt a fogyókúrázók számára is segítséget nyújthat, de nekik különösen oda kell figyelniük magas kalóriatartalmára. Mértékkel a cukorbetegek is ehetnek aszalt szilvát, mivel kutatások szerint nem emeli meg nagy mértékben a vércukor- és az inzulinszintet sem. Ásványi anyagokból sok a kálium és a K-vitamin tartalma. akik rendszeresen esznek aszalt szilvát, illetve isznak szilvalevet, alacsonyabb lehet a vérnyomásuk.
Vegyszermentesen termesztett cseresznyéből kézzel készült kézműves termék. Cukrot és tartósítószert nem tartalmaz. A lekvárt aszalt cseresznyénkből hosszan főzzük. sem cukrot, sem egyéb édestőszert, tartósítószert nem adunk hozzá. Így az érett gyümölcs ízét érezhetjük a kóstoláskor . Felhasználása: levesek, sütemények, müzlik, joghurtok, öntetek, kenyérre kenve, vízzel higítva üdítő italnak is elkészíthetjük. A cseresznye a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé tartozik, mellékhatásként szépíti a bőrt. Csökkenti a vér húgysav szintjét, ezért izületi betegségek esetén is ajánljuk. Fogyasztása segítheti a fogak és csontok fejlődését. Káliumtartalma vércukor szabályozó, segítti a normál izomműködést, a normál vérnyomást, s megfelelő szívritmust. Fokozza az energiaszintet, segíti a jobb alvást. jót tesz a szemnek. Gyulladásgátló tulajdonságú, és nem utolsó sorban nagyon finom.
Régóta tudjuk, hogy az emberi vastagbélben kolonizáló baktériumok, vagyis a bélflóra/mikrobiom befolyásolja immunrendszerünket, ezáltal egészségünket. Több kísérletben is kimutatták már, hogy a mikrobiom összetételére és működésére a táplálkozási szokásaink vannak a legnagyobb hatással. Valamint az is ismert, hogy az étrendünk megváltoztatása rövid időn belül modulálja a bélflóránkat. Korunk civilizációs betegségeiben közös, hogy krónikus gyulladással járnak. Érdekes egybeesés, hogy a bélflóra megváltozása az iparosodás, városiasodás hatásra jól dokumentált jelenség. A z egyik élelmiszercsoport, aminek bizonyítottan jótékony hatása van az emberi bélflórára a fermentálással készült ételek csoportja. Ide tartoznak például: savanyúkáposzta is Átfogó, tanulmányokban bizonyították a fermentált ételek fogyasztásának kapcsolatát a diabetes, a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedések csökkent rizikójával. Erősíti a gyomorsavat, az emésztési folyamatok így tökéletesen tudnak működni, nem indulnak el a megemésztetlen anyagok hatására a gyulladási folyamatok. A cékla kellemesen édeskés, bár kissé földízű, könnyen hozzáférhető szuperélelmiszer. Kimagaslóan gazdag értékes összetevőkben, A-, B-, C-vitamin-tartalma miatt rendkívül jó immunerősítő. Bővelkedik antioxidánsokban, emellett pantoténsavat, likopint, biotint, szilíciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, rezet, továbbá mangánt és vasat tartalmaz. Hozzájárul a nyirokmirigyek egészséges működéséhez és a kiegyensúlyozott idegrendszerhez.Májproblémák esetén is igen hatásos, segíthet a méregtelenítési folyamatokban, illetve a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakuló mellékhatások leküzdésében. Magas káliumtartalma miatt támogatja az izomerősítést és az állóképesség növelését, míg vitaminjai az immunerősítésben vállal szerepet.Kúraszerű fogyasztása feloldhatja az epe- és vesekövet, hiszen a cékla hatása a vesékre és az epe működésre is rendkívül kedvező.Lúgosító és méregtelenítő tulajdonsága közismert, de a cékla az emésztés segítője is lehet. Rostjai révén kipucolja a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat és toxinokat. A fermentálás során - mivel nyers marad- a fenti előnyös tulajdonságait megőrzi.
Régóta tudjuk, hogy az emberi vastagbélben kolonizáló baktériumok, vagyis a bélflóra/mikrobiom befolyásolja immunrendszerünket, ezáltal egészségünket. Több kísérletben is kimutatták már, hogy a mikrobiom összetételére és működésére a táplálkozási szokásaink vannak a legnagyobb hatással. Valamint az is ismert, hogy az étrendünk megváltoztatása rövid időn belül modulálja a bélflóránkat. Korunk civilizációs betegségeiben közös, hogy krónikus gyulladással járnak. Érdekes egybeesés, hogy a bélflóra megváltozása az iparosodás, városiasodás hatásra jól dokumentált jelenség. A z egyik élelmiszercsoport, aminek bizonyítottan jótékony hatása van az emberi bélflórára a fermentálással készült ételek csoportja. Ide tartoznak például: savanyúkáposzta is Átfogó, tanulmányokban bizonyították a fermentált ételek fogyasztásának kapcsolatát a diabetes, a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedések csökkent rizikójával. Erősíti a gyomorsavat, az emésztési folyamatok így tökéletesen tudnak működni, nem indulnak el a megemésztetlen anyagok hatására a gyulladási folyamatok. A fehér káposzta tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint.Véd a bőrkiütések ellen. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére. A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése a vérben. A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre,optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére.
Régóta tudjuk, hogy az emberi vastagbélben kolonizáló baktériumok, vagyis a bélflóra/mikrobiom befolyásolja immunrendszerünket, ezáltal egészségünket. Több kísérletben is kimutatták már, hogy a mikrobiom összetételére és működésére a táplálkozási szokásaink vannak a legnagyobb hatással. Valamint az is ismert, hogy az étrendünk megváltoztatása rövid időn belül modulálja a bélflóránkat. Korunk civilizációs betegségeiben közös, hogy krónikus gyulladással járnak. Érdekes egybeesés, hogy a bélflóra megváltozása az iparosodás, városiasodás hatásra jól dokumentált jelenség. A z egyik élelmiszercsoport, aminek bizonyítottan jótékony hatása van az emberi bélflórára a fermentálással készült ételek csoportja. Ide tartoznak például: savanyúkáposzta is Átfogó, tanulmányokban bizonyították a fermentált ételek fogyasztásának kapcsolatát a diabetes, a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedések csökkent rizikójával. Erősíti a gyomorsavat, az emésztési folyamatok így tökéletesen tudnak működni, nem indulnak el a megemésztetlen anyagok hatására a gyulladási folyamatok. A fermentált vegyes savanyú tartalmaz: cékla, karfiol,vörös és fehér káőoszta, sütőtök, sárgarépa, lilahagyma, fokhagyma, torma.
Régóta tudjuk, hogy az emberi vastagbélben kolonizáló baktériumok, vagyis a bélflóra/mikrobiom befolyásolja immunrendszerünket, ezáltal egészségünket. Több kísérletben is kimutatták már, hogy a mikrobiom összetételére és működésére a táplálkozási szokásaink vannak a legnagyobb hatással. Valamint az is ismert, hogy az étrendünk megváltoztatása rövid időn belül modulálja a bélflóránkat. Korunk civilizációs betegségeiben közös, hogy krónikus gyulladással járnak. Érdekes egybeesés, hogy a bélflóra megváltozása az iparosodás, városiasodás hatásra jól dokumentált jelenség. A z egyik élelmiszercsoport, aminek bizonyítottan jótékony hatása van az emberi bélflórára a fermentálással készült ételek csoportja. Ide tartoznak például: savanyúkáposzta is Átfogó, tanulmányokban bizonyították a fermentált ételek fogyasztásának kapcsolatát a diabetes, a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedések csökkent rizikójával. Erősíti a gyomorsavat, az emésztési folyamatok így tökéletesen tudnak működni, nem indulnak el a megemésztetlen anyagok hatására a gyulladási folyamatok. A vörös káposzta hatásai hasonlók a fehér káposztáéhoz, ( lásd ott ) de lila színe mutatja , hogy flavonoidokban is gazdag. A vörös káposzta a benne található béta karotin segítségével a makuladegeneráció megelőzésében segíthet. Kutatások igazolják, hogy a káposzta, különösen a lila változata igen hatékony az Alzheimer-kór megelőzésében. Mindez a benne levő K-vitaminnak köszönhető.