" ISTEN MEGTEREMTETTE, OKOS EMBER HASZNÁLJA "
" ISTEN MEGTEREMTETTE, OKOS EMBER HASZNÁLJA "
A gyógyászat történetében évszázadok óta ismert és nagyrabecsült növény. Antibakteriális, fertőtlenítő tulajdonsága miatt az ókorban csípésekre, harapásokra külsőleg alkalmazták. Avicenna, a híres perzsa orvos Canon Medicinae (A gyógyítás művészete) című munkájában már említi a citromfüvet, mely „örömmel tölti meg a szívet”. A XVII. században depresszióra használták. Paracelsus, a híres svájci orvos azt tartotta róla, hogy meghosszabbítja életünket. Valóban, a világ legidősebb emberei közül többen fogyasztják napi rendszerességgel a citromfűvet. Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatásáról ismert. Alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra, ideges eredetű szívpanaszokra használjuk. Serkenti a máj működését, emésztésjavító, puffadásgátló. Izzasztó hatása is van. Szabályozza a pajzsmirigy működését és csökkenti a túlműködésből adódó idegességet. Menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére is alkalmas.Az egyik legerősebb baktérium és vírusölő tulajdonsággal rendelkező gyógynövényünk., a herpes simplex vírussal is elbánik. A citromfű az idegrendszeri alapon kialakuló fejfájás esetében bizonyul jó választásnak.A citromfű influenza vagy megfázás esetén tökéletesen használható izzasztásra. Ehhez azonban forrón kell elfogyasztanunk a citromfű teát. Segíti a méregtelenítést, amit vízhajtó hatásának köszönhetünk; normalizálja az inzulinszintet, így hozzájárul a diabétesz kezeléséhez; antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert. Alvászavarok kezelésében nagyon jötékony.
Vegyszermentesen termelt vagy gyűjtött gyógynövényből készült kézműves termék. Cukrot tartalmaz. Tartósítószer és citromsav nincs benne. Hidegen üdítőnek, melegen teának ajánljuk. Citromfű: szorongáscsökkentő, görcsoldó, depressziót és alvászavarokat mérséklő hatással rendelkezik, jobb kedvre derít. Javítja az agy kognitív képességeit a benne található acetilkolin hatására. Elősegíti az epekiválasztást, serkenti a bélműködést, ezáltal segít eltávolítani a bélben lerakódott salakanyagokat, méregtelenít és étvágyjavító, valamint erősíti a gyomrot, megnyugtatja a beleket. Klinikailag igazoltan a Herpes simplex egyik leghatékonyabb természetes ellenszere, gyorsítja a herpesz sebek gyógyulását. Ugyanígy az influenza vírus ellen is hatékony. Télen - nyáron ajánlott valamilyen formában a fogyasztása a sokrétű jótékony hatásai miatt.
Vegyszermentesen termelt vagy gyűjtött gyógynövényből készült kézműves termék. Cukrot tartalmaz. Tartósítószer és citromsav nincs benne. Hidegen üdítőnek, melegen teának ajánljuk. A csalán magas vitamin-, ásványi anyag tartalma segíthet a tavaszi vagy egyéb fáradság legyőzésében, vitalitásunk visszaállításában. Szörpként folyamatosan ihatjuk, egészséges mindennapjaink része lehet. Anyagcsere fokozó hatású, vértisztító és vizelethajtó ,. A szervezetben keringő nedveket, nyirokkeringést ösztönzi, tisztítja, a lerakódott méreganyagokat oldja és kivezeti a szervezetből. Mintegy mellékhatása lesz ennek a folyamatnak a köszvény, reuma kínzó tüneteinek enyhülés Igazoltan hatásos fizikai és szellemi fáradtság, stressz oldásában. Az ilyen jellegű problémákból adódó alvászavarok enyhítésében is jótékony. Szörp formájában tisztítókúra végzésére nem ajánlott, helyette használja a Veritee Csalán gyógyteáját , amit megtalál a gyógyteáknál.
Vegyszermentesen termesztett vagy gyűjtőtt, kézzel készített teafű. Elkészítése: forrázatot készítünk 1 csipet teafűvel és 2,5 dl forró vízzel, lefedjük, 10 percig állni hagyjuk. Csalán:Mivel vasat és emellett C-vitamint is tartalmaz, vérszegénység esetén kiváló segítő. Vérképzési gondokra, vérszegénység kezelésére naponta 1 csészével, éhgyomorra ajánlott fogyasztani. Mivel emeli a vérnyomást, hasznos az alacsony vérnyomással küzdőknek. Csökkenti a vér koleszterinszintjét.Melegítő, lázcsillapító, hurutoldó és légzéskönnyítő hatása meghűlés, tüdőgyulladás, influenza, hörghurut esetén hoz könnyebbülést. Teáját célszerű ezekben az esetekben mézzel ízesítve fogyasztani. Kiválóan megtisztítja a veséket. Vesehomok esetén enyhébbre főzött, nagy mennyiségű csalán tea fogyasztása ajánlott, viszonylag rövid időn belül. (1-1,5 liternyi teáját igya meg egy napszak alatt, legideálisabb délelőtt). Ezzel a szervezetben keringő nedveket, nyirokkeringést ösztönzi, tisztítja, a lerakódott méreganyagokat oldja és kivezeti a szervezetből. Ugyanígy használjuk köszvény és reumás fájdalmak enyhítésére. Az allergiát kísérő vizes orrfolyást, könnyezést csökkenti, allergia megszüntetésére is ihatjuk. Igazoltan hatásos fizikai és szellemi fáradtság, stressz oldásában. Az ilyen jellegű problémákból adódó alvászavarok enyhítésében is jótékony. Zsíros haj, korpásodás, hajhullás esetén lemosóként eredményes Immunerősítésre, vitalizálásra, valamint betegségmegelőzés céljából érdemes tavasszal és ősszel 4-6 hetes vértisztító kúrát tartani a csalán tea segítségével, mely során napi egy csésze tea fogyasztása ajánlott reggel, lehetőleg ízesítés nélkül. 6 hét után szünetet kell tartani 2 hétig legalább, erős vízhajtó tulajdonsága miatt. Várandósság idején kerülendő, vetélésre hajlamosít!
Vegyszermentesen termesztett cseresznyéből kézzel készült kézműves termék. Cukrot és tartósítószert nem tartalmaz. A lekvárt aszalt cseresznyénkből hosszan főzzük. sem cukrot, sem egyéb édestőszert, tartósítószert nem adunk hozzá. Így az érett gyümölcs ízét érezhetjük a kóstoláskor . Felhasználása: levesek, sütemények, müzlik, joghurtok, öntetek, kenyérre kenve, vízzel higítva üdítő italnak is elkészíthetjük. A cseresznye a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé tartozik, mellékhatásként szépíti a bőrt. Csökkenti a vér húgysav szintjét, ezért izületi betegségek esetén is ajánljuk. Fogyasztása segítheti a fogak és csontok fejlődését. Káliumtartalma vércukor szabályozó, segítti a normál izomműködést, a normál vérnyomást, s megfelelő szívritmust. Fokozza az energiaszintet, segíti a jobb alvást. jót tesz a szemnek. Gyulladásgátló tulajdonságú, és nem utolsó sorban nagyon finom.
Elkészítése: forrázatot készítünk 1 csipet teafűvel és 2,5 dl forró vízzel, lefedjük, 10 percig állni hagyjuk. Vegyszermentesen termesztett vagy gyűjtőtt, kézzel készített teafű. Diólevél:A diólevélből készült tea forrázata első sorban emésztési problémákra ajánlott, ugyanis elősegíti a szabályos bélműködést.Vértisztításra, vérzéscsillapításra is eredményesen használható. Szövetösszehúzó, szárító, gyulladáscsökkentő és enyhe fertőtlenítő hatása révén azonban szélesebb felhasználása is elterjedt. A diólevél szájüregben induló gyulladások, vérzések kezelésére kiváló:Torok-, mandula- vagy hangszálgyulladás esetén a leveléből készült főzettel gargalizálni ajánlott. Külsőleg: Izzadásgátló, gombaellenes szer is. Vérzéscsillapító, szövetösszehúzó és fertőtlenítő tulajdonságai a sebek, fekélyek, gyulladásos bőrbetegségek, ekcéma, aranyér kezelésében jelentenek segítséget. Erős szárító, a szervezet vízháztartására élénken ható, azt befolyásoló hatásai miatt csak kúraszerű alkalmazása javasolt! Terhesség, szoptatás idején csak orvossal egyeztetve, a kezelőorvos jóváhagyásával használható! Rendszeres gyógyszerszedés esetén csak orvosi beleegyezéssel használható!
Vegyszermentesen termesztett vagy gyűjtőtt, kézzel készített teafű. Elkészítése: főzetet készítünk :1 csipet teafűvet 2,5 dl forró vízben feltesszük főzni, 10 percig. Majd levesszük a tűzről, lefedve állni hagyjuk még 10 percig. Ha gyomorbántalmakra isszuk, akkor nem édesítjük. Édeskömény: Az édeskömény évszázadok óta közismerten jótékony hatást fejt ki az emésztőrendszerben, Gyomorrontás esetén,emésztési zavarok – bélgázok, gyomortáji felfúvódás, böfögés – és az ezekkel járó fájdalmak enyhítésére is használhatjuk.jelentős mértékben fokozza a hasnyálmirigy-eredetű lipáz aktivitását, mely által elősegíti a belekbe került táplálék – erjedés, rothadás nélküli - optimális megemésztését. Nyákoldó, köptető és hörgőtágító , erős köhögés esetén is iható. Tejelválasztást fokozó, nőgyógyászati problémáknál méh ellazítására,menstruáció indítására, görcsoldásra, magas fitoösztrogén tartalma miatt klimaxos tünetek enyhítésére is alkalmas. Salaktalanító, fogyasztó teakeverékek alkotója. Ánizsra hasonlító aromás íze van, fűszerként is használható. Gyerekeknek erősen higítva, de legfeljebb fele mennyiségben adható 12 éves korig.
Emésztést segítő keverék: 15 féle gyógynövényből készült, népgyógyászati tapasztalatok alapján. Segítséget nyújt a legtöbb hasi átmeneti diszkomfort érzés esetén. Borsmenta: Gyomor és béltámogató, puffadásra, görcsök esetén , csökkenti a gyulladásokat Vadgesztenye: vérkeringést támogatja, nyugtatja a gyomrot Kömény: hasfájásra, hasmenésre, fokozott gázképződésre, hányinger és savasság esetén. Stimulálja a hasnyálmirigyet. Szemvidítófű: erős gyulladásgátló, segíti a máj munkáját. Bazsalikom: immunerősítő, étvágyjavító, szél ás vizelethajtó , nyugtató hatású Aranyvesszőfű: vese és hólyaghurut esetén, vizelethajtó Gyermekláncfű gyökér: májműködés erősítése, epekiválasztás serkentése, emésztés javítás Cickafark: Emésztésjavító, görcsoldó, gyomor és bélhurut esetén, vízhajtó, erős gyulladáscsökkentő Citromfű: Megöli a kórokozókat, ideg és szívnyugtató, görcsoldó, emésztést serkentő, hányinger, fejfájás és álmatlanság kezelő Kisezerjófű: étvágyjavító, epeműködést serkentő, máj és bélbántalmak esetén ajánlott. Puffadás, gyengeség ellen, máj és emésztőrendszer tisztító. Kamilla: erős gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, gyomor-bél- hólyag- és epezavaroknál hatékony segítség Gyömbér: Gyulladáscsökkentő emésztést javító, mikróba elleni hatással bír, puffdás, gázképződés esetén Vasfű: immunerősítő, máj és epebántalmak esetén jó erősítő, étvágyfokozó Pemetefű: erősítőszer, nyákoldó, étvágytalanság, emésztési zavarok esetén ,fekélyek kezelésére, epehajtóként is javasolt. Macskagyökér: nyugtató hatású, gyomor és béltraktus idegi bántalmaira, szív és érrendszeri zavarokra.
Régóta tudjuk, hogy az emberi vastagbélben kolonizáló baktériumok, vagyis a bélflóra/mikrobiom befolyásolja immunrendszerünket, ezáltal egészségünket. Több kísérletben is kimutatták már, hogy a mikrobiom összetételére és működésére a táplálkozási szokásaink vannak a legnagyobb hatással. Valamint az is ismert, hogy az étrendünk megváltoztatása rövid időn belül modulálja a bélflóránkat. Korunk civilizációs betegségeiben közös, hogy krónikus gyulladással járnak. Érdekes egybeesés, hogy a bélflóra megváltozása az iparosodás, városiasodás hatásra jól dokumentált jelenség. A z egyik élelmiszercsoport, aminek bizonyítottan jótékony hatása van az emberi bélflórára a fermentálással készült ételek csoportja. Ide tartoznak például: savanyúkáposzta is Átfogó, tanulmányokban bizonyították a fermentált ételek fogyasztásának kapcsolatát a diabetes, a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedések csökkent rizikójával. Erősíti a gyomorsavat, az emésztési folyamatok így tökéletesen tudnak működni, nem indulnak el a megemésztetlen anyagok hatására a gyulladási folyamatok. A cékla kellemesen édeskés, bár kissé földízű, könnyen hozzáférhető szuperélelmiszer. Kimagaslóan gazdag értékes összetevőkben, A-, B-, C-vitamin-tartalma miatt rendkívül jó immunerősítő. Bővelkedik antioxidánsokban, emellett pantoténsavat, likopint, biotint, szilíciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, rezet, továbbá mangánt és vasat tartalmaz. Hozzájárul a nyirokmirigyek egészséges működéséhez és a kiegyensúlyozott idegrendszerhez.Májproblémák esetén is igen hatásos, segíthet a méregtelenítési folyamatokban, illetve a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakuló mellékhatások leküzdésében. Magas káliumtartalma miatt támogatja az izomerősítést és az állóképesség növelését, míg vitaminjai az immunerősítésben vállal szerepet.Kúraszerű fogyasztása feloldhatja az epe- és vesekövet, hiszen a cékla hatása a vesékre és az epe működésre is rendkívül kedvező.Lúgosító és méregtelenítő tulajdonsága közismert, de a cékla az emésztés segítője is lehet. Rostjai révén kipucolja a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat és toxinokat. A fermentálás során - mivel nyers marad- a fenti előnyös tulajdonságait megőrzi.
Régóta tudjuk, hogy az emberi vastagbélben kolonizáló baktériumok, vagyis a bélflóra/mikrobiom befolyásolja immunrendszerünket, ezáltal egészségünket. Több kísérletben is kimutatták már, hogy a mikrobiom összetételére és működésére a táplálkozási szokásaink vannak a legnagyobb hatással. Valamint az is ismert, hogy az étrendünk megváltoztatása rövid időn belül modulálja a bélflóránkat. Korunk civilizációs betegségeiben közös, hogy krónikus gyulladással járnak. Érdekes egybeesés, hogy a bélflóra megváltozása az iparosodás, városiasodás hatásra jól dokumentált jelenség. A z egyik élelmiszercsoport, aminek bizonyítottan jótékony hatása van az emberi bélflórára a fermentálással készült ételek csoportja. Ide tartoznak például: savanyúkáposzta is Átfogó, tanulmányokban bizonyították a fermentált ételek fogyasztásának kapcsolatát a diabetes, a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedések csökkent rizikójával. Erősíti a gyomorsavat, az emésztési folyamatok így tökéletesen tudnak működni, nem indulnak el a megemésztetlen anyagok hatására a gyulladási folyamatok. A fehér káposzta tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint.Véd a bőrkiütések ellen. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére. A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése a vérben. A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre,optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére.
Régóta tudjuk, hogy az emberi vastagbélben kolonizáló baktériumok, vagyis a bélflóra/mikrobiom befolyásolja immunrendszerünket, ezáltal egészségünket. Több kísérletben is kimutatták már, hogy a mikrobiom összetételére és működésére a táplálkozási szokásaink vannak a legnagyobb hatással. Valamint az is ismert, hogy az étrendünk megváltoztatása rövid időn belül modulálja a bélflóránkat. Korunk civilizációs betegségeiben közös, hogy krónikus gyulladással járnak. Érdekes egybeesés, hogy a bélflóra megváltozása az iparosodás, városiasodás hatásra jól dokumentált jelenség. A z egyik élelmiszercsoport, aminek bizonyítottan jótékony hatása van az emberi bélflórára a fermentálással készült ételek csoportja. Ide tartoznak például: savanyúkáposzta is Átfogó, tanulmányokban bizonyították a fermentált ételek fogyasztásának kapcsolatát a diabetes, a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedések csökkent rizikójával. Erősíti a gyomorsavat, az emésztési folyamatok így tökéletesen tudnak működni, nem indulnak el a megemésztetlen anyagok hatására a gyulladási folyamatok. A fermentált vegyes savanyú tartalmaz: cékla, karfiol,vörös és fehér káőoszta, sütőtök, sárgarépa, lilahagyma, fokhagyma, torma.
Régóta tudjuk, hogy az emberi vastagbélben kolonizáló baktériumok, vagyis a bélflóra/mikrobiom befolyásolja immunrendszerünket, ezáltal egészségünket. Több kísérletben is kimutatták már, hogy a mikrobiom összetételére és működésére a táplálkozási szokásaink vannak a legnagyobb hatással. Valamint az is ismert, hogy az étrendünk megváltoztatása rövid időn belül modulálja a bélflóránkat. Korunk civilizációs betegségeiben közös, hogy krónikus gyulladással járnak. Érdekes egybeesés, hogy a bélflóra megváltozása az iparosodás, városiasodás hatásra jól dokumentált jelenség. A z egyik élelmiszercsoport, aminek bizonyítottan jótékony hatása van az emberi bélflórára a fermentálással készült ételek csoportja. Ide tartoznak például: savanyúkáposzta is Átfogó, tanulmányokban bizonyították a fermentált ételek fogyasztásának kapcsolatát a diabetes, a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedések csökkent rizikójával. Erősíti a gyomorsavat, az emésztési folyamatok így tökéletesen tudnak működni, nem indulnak el a megemésztetlen anyagok hatására a gyulladási folyamatok. A vörös káposzta hatásai hasonlók a fehér káposztáéhoz, ( lásd ott ) de lila színe mutatja , hogy flavonoidokban is gazdag. A vörös káposzta a benne található béta karotin segítségével a makuladegeneráció megelőzésében segíthet. Kutatások igazolják, hogy a káposzta, különösen a lila változata igen hatékony az Alzheimer-kór megelőzésében. Mindez a benne levő K-vitaminnak köszönhető.